Výber nezamestnaných na opravu hradu sa začne na budúci týždeň

13.04.2011 Prešov

Prešov/Veľký Šariš 13. apríla (TASR) – Výber ľudí z radov evidovaných nezamestnaných, ktorí majú v rámci pilotného projektu pracovať na oprave Šarišského hradu, sa má začať na budúci týždeň. Riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove (UPSVaR) Ladislav Babuščák dnes na stretnutí s médiami informoval, že začiatkom mája by takto chceli ponúknuť prácu 30 ľuďom.
Pilotný projekt je spoločnou aktivitou Ministerstva kultúry SR (MK SR) a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVaR SR), pričom zahŕňa opravu hradov v Uhrovci vo Veľkom Šariši.
Financovanie aktivít súvisiacich s projektom na Šariši bude prebiehať z dvoch grantov. \"Jeden poskytne MK SR vo výške 58.000 eur, z ktorého bude financovaný materiál, náradie a odborní garanti a druhý grant MPSVaR a z toho budú financovaní zamestnanci, ktorí budú šesť mesiacov pracovať na hrade,\" konštatoval Babuščák.
Dodal, že v prvom rade by chceli osloviť ľudí, ktorí možno majú skúsenosť s takýmito prácami, prioritne sa zamerajú na nezamestnaných z Veľkého Šariša, prípadne z okolia Prešova. Ich mesačný plat by mal byť, podľa Babuščáka, vyšší ako minimálna mzda.
Prijímateľom grantu bude mesto Veľký Šariš, pretože je vlastníkom hradu a ľudí bude zamestnávať na základe pracovnej zmluvy na dobu určitú. \"Pracovať budú osem hodín denne a súčasťou bude aj vzdelávanie. Samozrejme, ak niekto poruší podmienky zmluvy, bude s ním rozviazaný pracovný pomer,\" vysvetlil Babuščák.
Aktivity budú prebiehať pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Prešove, pričom projekt počíta aj s úzkou spoluprácou s Občianskym združením Rákociho cesta (OZ RC), ktoré už niekoľko rokov organizuje dobrovoľníkov na záchranu hradu. Podľa jeho predsedu Martina Sárossiho sa bude napríklad opravovať prístupová cesta, klčovať kroviny, ukladať kamene v areáli a realizovať sa budú prirodzene opravy objektov.
\"Na obnove torzálnej architektúry sú potrebné zručnosti, ktorými v súčasnosti disponuje veľmi málo murárov na Slovensku. Je dosť problém nájsť napríklad ľudí, ktorí by vedeli opraviť hradné murivo starými technologickými postupmi,\" povedal Sárossi.
Riaditeľ prešovského úradu práce dodal, že pri výbere vhodných pracovníkov chce využiť aj skúsenosti OZ RC. Zdôraznil, že majú záujem týchto ľudí pripraviť na výkon prác, ktoré sa dajú využiť pri záchrane pamiatok.
 

Vyberte región

mark